Malo kreativnosti uz novogodišnje radosti

Ne znam kako vi, ali mi muku mučimo sa telefonima i igricama na istim. Znam, sami smo krivi jer smo im uopšte to pokazali, ali mislim da je vrlo teško u današnje vreme sakriti činjenicu da postoji nešto tako zanimljivo kao što je igrica na mobilnom telefonu. Pogotovo jednom šestogodišnjaku. A pored njega, naravno i njegovom bratu trogodišnjaku 🙂

Jedini način koji sam ja otkrio jeste da ih zanimate nečim drugim (otkrio toplu vodu, naravno). Moj stariji, Milan, je dosta kreativan, i voli da crta i pravi stvari. Zato sam malo tražio po internetu i našao nekoliko zanimljivih članaka. Tako smo i mi počeli da ih malo imitiramo. Evo prvog od jednostavnih, relativno brzih, ali sigurno zanimljivih stvari koje možete da napravite sa vašom decom.

Kapice od vunice

20161222_171510

Prvo da kažem da ove kapice nemaju nikakvu upotrebnu vrednost 🙂 nego samo estetsku. Da slučajno ne razočaram nekoga.

Prvi problem sa kojim sam se susreo, a mislio sam da će biti vrlo jednostavno, jeste da nađem vunu. Kao i većina ljudi, pomislio sam da ima kod Kineza; tamo ima sve, sigurno ima i vunice. Međutim, pretražio sam dve ogromne kineske robne kuće i nisam našao. Na kraju, imao sam sreće jer sam prolazio pored neke prodavnice tekstila (ovde ipak moram da priznam da mi je žena odmah rekla da nema kod Kineza) i kroz izlog video da imaju jedno desetak različitih boja vunice. Naravno sada je bio problem odlučiti se za boje. Nisam znao da li će se klincima svideti ideja, pa nisam ni hteo da kupujem previše. Na kraju sam uzeo zelenu (Milanovu omiljenu boju) i plavu (Petrovu omiljenu boju). Jedno klupko vune košta 112 dinara.

Algoritam za pravljenje kapica 🙂

  1. Isečete deo toaletnog papira (kartona), širine otprilike 1 cm.
  2. Isečete jedno 60-70 komada vunice, dužine oko 20 cm. Ovo može i duže, ili kraće, u zavisnosti koliko velika kapica želite da bude.
  3. Svaki komad vunice savije na pola, tako da dobijete izgled jednog velikog latiničnog slova U.
  4. Provučete kroz otvor kartona, i vežete čvor.
  5. I tako dok ne popunite ceo krug (kao na petoj slici).
  6. Zatim čvrsto vežete sve niti.
  7. Uzmete makaze i oblikujete pufnicu 🙂
  8. Na kraju je stavite na glavu

Ništa lakše. Doduše, ne može da se završi za 2 minuta, ali ako se dobro podeli rad, biće i zanimljivo i deci i vama, a i pre će da se završi.

S obzirom da nam za novogodišnje veče dolaze gosti sa još dva klinca, nameravam da im „uvalim“ da prave ove kapice. Bar 15 minuta 😉

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s